All you need is love

All you need is love

All you need is love

We kennen liefde en verliefdheid, casual love, Ware Liefde, soulmates, tweelingzielen… Waarom is liefde zo’n belangrijk thema? Je voelt het waarschijnlijk al aan, en het is ook wetenschappelijk aangetoond: all you need is love. Harvard heeft 75 jaar lang een studie gedaan, waaruit blijkt dat liefde inderdaad de sleutel is tot een gelukkig en voldoening gevend leven!

Er zijn volgens dat onderzoek twee ingrediënten die in verband staan met een gelukkig leven: de ene is liefde, de ander is eigenlijk een manier vinden om met liefde om te gaan.

Houden van is een werkwoord

Liefde omvat gevoel dat verder gaat dan enig egoïsme of eigenbelang. Daarom voedt de liefde je, en heeft het een positief effect op je zelfrespect en gevoel van welzijn. Omdat liefde zo’n belangrijk ingrediënt is voor geluk, loont het dus de moeite om te leren hoe liefde er uit ziet; en hoe jij hierin werkt. De uitspraak “houden van’ is een werkwoord” sluit hier goed op aan. Het is een cliché, maar oh zo waar. Verliefd worden, of zoals de Engelsen zo mooi zeggen ‘to fall in love’, suggereert dat het iets is dat je overkomt en waarvoor je verder niks hoeft te doen.

Geniet van crisis

In elke relatie komt wel eens, of meer dan eens, een crisis voor. Interessant weetje: crisis is een Latijns woord, dat ‘beslissing, beslissende ommekeer’ betekent. Oftewel: kom je in crisis, dan bevind je je op een T-splitsing. De ene kant op betekent kiezen voor de veilige route, namelijk in je comfortzone blijven. Dat voelt veilig, maar het is valse veiligheid. In je comfortzone vind je alles waaraan je gewend bent, het is een strak georganiseerd verdedigingsmechanisme. Zelfs als iets niet fijn is, maar wel bekend, valt het in je comfortzone. Het kan zijn dat je het lastig vindt om je grenzen aan te geven, omdat je bang bent dat de ander je dan minder leuk vindt. Daardoor laat je de ander over jouw grenzen gaan, wat jouzelf schade toebrengt.

Uit je comfortzone stappen, oftewel rechtsaf op de T-splitsing, betekent dat je ander gedrag laat zien. Dit is where the magic happens. Je doet iets waarvan je niet weet of je het kunt, omdat je het niet eerder hebt gedaan. Je weet nog niet wat het effect gaat zijn. Al deze nieuwigheid zorgt er voor dat je geprikkeld en gestimuleerd wordt, uitdaging vindt en bovenal: jezelf steeds beter leert kennen. Daardoor kun je ook steeds beter voor jezelf zorgen.

Mijn en dijn

Belangrijk om te weten is dat elke relatie werkt als een spiegel. Je wordt door het (uitblijven van) gedrag van de ander geconfronteerd met jezelf. Met je leuke kanten, maar soms drukt hij of zij juist op jouw ‘blauwe plekken’. Er gebeurt dan iets met jou. Misschien ervaar je een vervelend gevoel, of word je boos. Neem verantwoordelijkheid voor jouw eigen gevoel. Hoe logisch dat ook klinkt, we hebben vaak, onbewust, de neiging de ander verantwoordelijk te maken. Gaat de ander steeds over jouw grenzen? Dan wil je misschien je partner zeggen dat het zijn schuld is, dat hij of zij dat niet meer moet doen. Maar de oplossing voor dat vervelende gevoel zit in jou. Misschien ben je diep van binnen onzeker over jezelf, en ben je bang dat je verlaten wordt als je grenzen aangeeft. Jouw partner kan dat niet voor je wegnemen. En het goede nieuws is dus, dat jij dat wel kunt!

De komende tijd schrijven we – onder meer over dit onderwerp – nog meer blogs, en geven we je opdrachten. Houd de site in de gaten!

coldcoffee

See all posts